Materjalide ringlus

Ehitusjäätmed ringlusse: Heidelberg Materials toob turule taaskasutatud materjalid

Heidelberg Materials alustas üle aasta tagasi Kundas killustiku ärisuuna osana taaskasutuse äri planeerimist.  Hiljuti saadi keskkonnaametilt tegevuseks vajalik jäätmevaldkonna registreering, mis võimaldab ettevõttel vastu võtta  ja töödelda kuni 30 miljonit tonni erinevaid ehitus- ja lammutusjäätmeteid ning väljakaeveid.

„ Arvestades, et loodusvarasid on piiratud hulk ning meil on Heidelberg Materialsis olemas oskused ja visioon, kuidas materjali taas ringlusse võtta, saame nüüd säästa head materjali lõppladestamisest,“ selgitab Riho Iskül, Heidelberg Materials Kunda mäetööde ja transpordi direktor.

Ettevõte hakkab vastu võtma ümbruskonna ehitus-lammutusjäätmeid ja väljakaeveid, mis seejärel töödeldakse: sorteeritakse, purustatakse ja sõelutakse ning suunatakse uuesti kasutusse. „Muu hulgas saame Heidelberg Materialsi betoonisõlmedes kasutusele  võtta ka purustatud betooni vähendades sellega ettevõtte keskkonnajalajälge,“ räägib Iskül.

Kvaliteedi tagamine on taaskasutusprotsessi oluline osa. „Kvaliteedi tagamiseks sõelume väljakaeveid ja lisame vastavalt tarbija vajadustele kaltsiumirikast lubjakivijahu või värsket mulda. Sõelume ka täitematerjali ning töötleme kõvasid materjale, nagu betooni ja telliseid, kindlateks fraktsioonideks. Teatud juhtudel saame pakkuda ka pikki ehk lihtsalt purustatud fraktsioone, lähtudes väga täpselt kliendi ootustest,“ selgitas Iskül.

Taaskasutuse käigus tekib paratamatult ka teatud kogus materjali, mida tuleb ladestada. Ettevõte on ringi teinud oma karjääri korrastamisprojekti, mille kohaselt saab kogu kaasuva materjali ära kasutada karjääri korrastamiseks, säästes seeläbi looduslikku materjali.

„Meie taaskasutuse äri elluviimisse andsid olulise panuse J. Viru Markšeideribüroo ja keskkonnaamet, kellega koostöö oli suurepärane. Nad mõistsid projekti kasulikkust piirkonnale,“ rääkis Iskül. „Kuna meie piirkonnas on endiselt näha isetekkelisi jäätmete ladestusalasid, soovime järgmise sammuna suunata ja edendada ringluse põhimõtet ning kujundada sarnast hoiakut looduse suhtes ka teistes piirkonna ettevõtetes. Meie eesmärk on, et võimalikult palju materjale võetaks ringlusesse, mitte ladestataks.“
 

Ehitus- ja lammutusjäätmete vastuvõtt ja hinnakiri

Riho Iskül

mäetööde ja transpordi direktor